Funcțiile de șefi pentru serviciile secrete ale Ministerului de Interne, scoase la concurs! Ce condiții trebuie să îndeplinească viitorii ”capi” ai DIPI și DGA! (EXCLUSIV)

Funcțiile de șefi pentru serviciile secrete ale Ministerului de Interne, scoase la concurs! Ce condiții trebuie să îndeplinească viitorii ”capi” ai DIPI și DGA! (EXCLUSIV)
Funcțiile de directori pentru temutele DIPI și DGA au fost scoase la concurs/Sursa/Facebook MAI
Publicat: 14/12/2020, 19:00

Ministerul Afacerilor Interne a scos la concurs funcțiile de șefi pentru cele două servicii secrete pe care le are în subordine. Este voba despre Direcția de Informații și Protecție Internă, pentru care postul de director general nu a mai fost scos la concurs de ani buni și Direcția Generală Anticorupție, rămasă fără șef după ce chestorul Cătălin Ioniță a fost demis, cu scandal, la sfârșitul lunii august.

Ultimul șef al DIPI care își obținuse funcția prin concurs a fost Gelu Oltean, care a părăsit instituția cu cinci ani în urmă. Ulterior, Direcția de Informații a MAI s-a restructurat, a fost militarizată și a pierdut o parte dintre atribuții, în sensul că, printre altele, s-a renunțat la culegerea de informații legate de activitatea marilor grupări infracționale din țară.

În plus, postul de șef al DIPI a devenit unul de secretar de stat, motiv pentru care șefii noii structuri militare au început să fie înscăunați politic și nu ca urmare a unei selecții stabilite prin concurs.

Ulterior, pentru funcția de director al uneia dintre cele mai importante structuri de informații din România s-a revenit la legea inițială. Ca urmare, postul a fost pus la bătaie, iar examenul urmează aibă loc anul viitor, la data de 19 ianuarie.

Examenul va consta într-o evaluare a „dosarului de recrutare” și proba interviului, în contextul căreia participanții la concurs vor trebui să prezinte un proiect managerial, să arate că au cunoștințele necesare din punct de vedere legislativ și să demonstreze că au abilitățile necesare unuei persoane care conduce o structură de informații.

Viitorul șef al DIPI trebuie să îndeplinească unsprezece condiții

Pentru a se putea înscrie la concurs, viitorul șef al DIPI este obligat, însă, să îndeplinească 11 condiții.  Acesta trebuie să fie absolvent de studii universitare de lungă durată sau studii universitare de licență, să aibă studii postuniversitare sau studii de master în domeniul management sau în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției.

În plus, este necesar să fie declarat „apt medical” și „apt” la evaluarea psihologică, la care se adaugă și condiția ca viitorul candidat să nu fie cercetat disciplinar, să nu fie sub efectul unei sancțiuni disciplinare sau să nu fie pus la dispoziție pentru trimiterea în judecată sau pentru judecarea de către instanțele judecătorești în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuțiilor funcției în care este încadrat.

În continuare, pretendenții la conducerea DIPI trebuie să fi obținut calificativul de cel puțin „foarte bun” în ultimii doi ani, să aibă minim 7 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției și să aibă 4 ani vechime în funcții de conducere în unități ale Ministerului Afacerilor Interne, iar întreaga activitate profesională în structurile MAI să fie de cel puțin 10 ani.

Nu în ultimul rând, cei care se înscriu trebuie să fie, obligatoriu, ofițeri, cu gradul minim de sublocotenent, să aibă aviz pentru lucrul cu cifrul de stat și să dețină sau să obțină  certificat de acces la informații clasificate secrete de stat, nivel Strict Secret de Importanță Deosebită.

Tot în ianuarie, anul viitor, va avea loc și concursul pentru șefia Direcției Generale Anticorupție (DGA). Condițiile de înscriere sunt similiare celor pentru concursul care privește ocuparea postului de șef al DIPI.

Funcția de director al DGA a rămas vacantă după ce, la sfârșitul luii august, chestorul Cătălin Ioniță a fost demis din funcție după ce, în urma unui raport al DIPI i-a fost retras certificatul ORNISS care îi permitea accesul la informațiile clasificate.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
×